Göz Bebeği Küçülmesi Belirtileri ve Tedavisi
13 Temmuz 2024

Göz Bebeği Küçülmesi Belirtileri ve Tedavisi

Göz Bebeği Küçülmesi

Göz bebeği küçülmesi, iris tabakasına bağlı olan kasların hareketi sonucunda meydana gelir. İris, göze rengini veren ve gözün diyafram görevini üstlenen bir yapıdır. İrisin ortasındaki boşluğa göz bebeği adı verilir. İris tabakasındaki kasların adı "sphincter pupillae"dir. Bu kasın kasılması sonucunda göz bebeği küçülmesi gerçekleşir.

Göz Bebeği Küçülmesinin Mekanizması

Göz bebeği küçülmesi ve büyümesi, gözün içinde bulunan iris tabakasına bağlı olarak gelişir. İris tabakasında yer alan düz kaslar büzülebilir. Bu düz kaslar sayesinde sıkma ve genişletme işlemleri yapan iris tabakası, göz bebeklerinin hem büyüme hem de küçülme hareketlerini kontrol eder. Gözlerde büyüme ve küçülme çok kısa sürede gerçekleşir. Beyindeki sinirler vasıtasıyla iki göz, olaya neden olan maddeden tepkiyi aynı anda verir. Bir göz bebeği küçülürken diğeri de aynı anda küçülür. Gözde bulunan iris tabakası bu nedenle çok önemli bir işleve sahiptir.

Göz Bebeği Küçülmesinin Sebepleri

Göz bebeği küçülmesinin çeşitli sebepleri vardır:

  • Karanlık bir ortamdan ani olarak aydınlık bir yere geçiş yapıldığında, gözler bir anda kamaşır. Bu durum, gözlerin içinde bulunan iris tabakasındaki düz kaslar sonucu meydana gelir. Gözlerdeki kamaşmayı engellemek için, gözler aydınlığa çıkıldığı zaman kaslar aniden büzülür ve göz bebekleri küçülür. Bu sayede kişi, karanlık ortamdan aydınlık ortama geçişte daha iyi görmeye başlar.
  • Göz bebeği, yakın bir cisme bakarken de küçülür. Bu şekilde görüntüye kesin olarak odaklanabilir ve yakın bölgede bulunan cisimler daha net görülür.

Göz Bebeği Küçülmesinin Önemi

Mükemmel bir yapıda olan gözlerimiz, saniyenin 1000'de birinden dahi daha yüksek hızlarda işlem yaparak görme duyusunu sağlar. Bu tüm hareketlerin yanında, ortalama ve görmek istediğimiz yere göre uyum sağlayarak daha net görüşler elde etmemizi mümkün kılar.

Eğer iris tabakası bu özelliğe sahip olmasaydı, sadece belirli bir ışıkta görebilme yeteneğimiz olurdu. Loş bir ortam daha karanlık görünür ve çok aydınlık bir ortamda ise gözlerimiz tamamen kamaşırdı. Tüm bu hareketler çok kısa sürede gerçekleşir ve görüş açımız net bir şekil alır. Bu işlemler iris tabakasında bulunan düz kaslar vasıtasıyla olur.

Buna ek olarak, iris tabakasının bu işlevi, gözlerimizin sürekli olarak değişen ışık koşullarına uyum sağlama yeteneğini de destekler. Bu sayede, hem karanlık hem de aydınlık ortamlarda net bir şekilde görebiliriz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni