Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde göz enfeksiyonu, yaygın olarak görülen bir durumdur. Doğum sırasında bebeğin gözlerine bakteri veya virüs bulaşabilir. Bu nedenle, yenidoğan bebekler mutlaka bir göz muayenesinden geçmelidir. Bebeklerde göz enfeksiyonunun tedavisi genellikle doktorun verdiği bir göz antibiyotiği damlasıyla uygulanır. Kısa süre sonra geçen bu iltihaplanmalar genellikle korkutucu ve tehlikeli değildir. Ancak bebeklere göz damlası uygulamak oldukça güçtür ve gözlerine damlaya karşı fazla kırpacaklarından, damlayı yakından damlatmak etkili olacaktır.

Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Sebepleri Nelerdir?

  • Gözyaşı kanalının tıkalı olması
  • Toz, duman, kirpik gibi yabancı maddelerin göz içerisine girerek enfeksiyon oluşturması
  • Virüs ve bakteriler
  • Alerjen maddeler, örneğin polen gibi maddelerin gözle teması
  • Mebomyan kisti

Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

  • Bebeklerde göz enfeksiyonunun en önemli belirtisi çapaklanmadır.
  • Gözlerde kızarıklık
  • Göz kanalının tıkalı olması sebebiyle gözlerde sulanma
  • Göz kapağında şişlik
  • Gözlerde yorgunluk

Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Bebeklerde göz enfeksiyonu için, bebek ilk doğduğunda bebeğin gözüne antibiyotik damla damlatılır. Enfeksiyon devam ederse doktor bu damla tedavisine devam önermektedir.
  • Antibiyotik etkisi olan anne sütünü bebeğinizin enfeksiyonlu gözüne gönül rahatlığıyla uygulayabilirsiniz.
  • Bebeğinizin gözyaşı kanalları tıkalıysa doktorunuz cerrahi yöntem uygulayacaktır.
  • Enfeksiyonlu gözü temiz tutmalısınız. Enfeksiyonun bulaşıcı olduğu için bebeğinizin ellerini gözlerine götürmesine engel olmalısınız.
  • Eğer enfeksiyon alerjik sebeplerden dolayı ise, alerjik damlalar kullanmalı ve gözyaşı serumları ile bebeğinizin gözlerini yıkamalısınız.

Ekstra Bilgiler ve Önlemler

Bebeklerde göz enfeksiyonu sıklıkla görüldüğünden ve doğum esnasında hassas gözleri mikrop kapabileceğinden, doğduğu ilk anda antibiyotik damla damlatılmaktadır. Ancak, dış dünyayla yeni etkileşim halinde olurken mikroplara karşı oldukça savunmasız olduklarından bu enfeksiyon çoğu zaman geçmeyebilir ya da tekrarlayabilir. Bu sebeplerden dolayı bebeğinizin gözlerini sürekli temiz tutmalısınız. Tehlikeli bir hastalık olmamasına rağmen geç kalındığı takdirde bebeğin gözlerinde ileri enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu nedenle geç kalınmadan bir doktora mutlaka danışılmalıdır.

Ayrıca, enfeksiyon riskini azaltmak için bebeklerin ellerini ve yüzlerini temiz tutmak önemlidir. Bebeklerin gözlerine elleriyle temasını engellemek için uygun eldivenler kullanılabilir. Hijyenik bir ortamda bulunmaları ve enfeksiyon taşıyabilecek ortamlardan uzak tutulmaları da önemlidir.

Sonuç olarak, bebeklerde göz enfeksiyonu erken teşhis ve doğru tedavi ile kolayca kontrol altına alınabilir. Anne babaların bu konuda bilinçli olmaları ve belirtiler görüldüğünde hızla bir sağlık profesyoneline başvurmaları büyük önem taşımaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ersin

12 Temmuz 2024 Cuma

Bebeğim doğduğunda gözlerine antibiyotik damla damlatıldı, ama hala çapaklanma ve kızarıklık devam ediyor. Bu durumda ne yapmalıyım ve doktorun verdiği damlayı nasıl daha etkili şekilde kullanabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ersin, öncelikle bebeklerde göz çapaklanması ve kızarıklığı yaygın bir durumdur ve genellikle endişe verici değildir. Ancak, bu durum devam ediyorsa ve antibiyotik damla etkili olmuyorsa, bir kez daha doktorunuza başvurmanız faydalı olacaktır. Doktorunuz, gerekirse tedavi planını gözden geçirerek farklı bir tedavi önerebilir.

Doktorun verdiği damlayı daha etkili kullanmak için şu adımları takip edebilirsiniz:
1. Ellerinizi iyice yıkayın.
2. Bebeğinizin başını hafifçe geriye doğru eğin.
3. Damlayı, göz kapağının altına dikkatlice damlatın.
4. Bebeğinizin gözünün kırpmamasını sağlayarak damlanın yayılmasını bekleyin.

Ayrıca, göz çevresini temiz ve kuru tutmak da önemlidir. Pamuklu bir bezi ıslatarak günde birkaç kez nazikçe temizleyebilirsiniz. Yine de en doğru bilgiyi doktorunuzdan alacağınızı unutmayın. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni